Kunstkring Voorst - Nieuws

Home

Expositie JONG AANSTORMEND TALENT 2017 ~ 2E

Kisten van Campen

 

Van 23 september t/m 15 oktober exposeren Jonge kunstenaars tussen de 15 en 25 jaar uit Voorst hun kunst in Galerie 'De Statenhoed' in de Dorpsstraat 11A in Twello. Op zaterdag 23 september is de feestelijke opening, met een optreden van het 6-jarige zangtalent Tess en de 16-jarige Lieneke.

De galerie zet deze vier weken jong aanstormend kunsttalent in het zonnetje. Diverse technieken zijn vertegenwoordigd. De bezoeker treft tekeningen en schilderijen, maar ook lino en posterdruk.

Deze unieke expositie wordt mogelijk gemaakt door de Kunstkring Voorst te Twello. Initiatiefnemers Kitty Taverne en Lis van der Geer zijn ook dit jaar weer verrast over de gevarieerde inbreng.

Dit is het 2e jaar dat deze expositie wordt georganiseerd. Vorig jaar bleek deze zeer goed bezocht. Ook een publieksjury speelt dit jaar weer een leuke en betrokken rol. De feestelijke opening zal muzikaal omkleed worden met twee jonge zangtalenten van muzieklerares Gerda de Meij, namelijk de 6-jarige Tess van de Brink en de 16-jarige Lieneke Derksen.

Een aantal interessante jonge kunstenaars hebben zich aangemeld waaronder wederom de 17 jarige Jilles Oom die in de landelijke finale van 'De Kunstbende' de derde prijs haalde met zijn posterserie. Jilles richt zich meer op de illustratieve kant van de kunst.

Sophie van de Mars (16) bemachtigde daar in de regionale finale een derde prijs.

Een jongere deelnemer, Kirsten van Campen maakt prachtige tekeningen en schilderijen en toont die ook op haar gelijknamige website: o.a. verstilde, dromerige portretten in houtskool en olieverf .

Verder treft u werk van nieuwkomer Silke Boerkamp, Lotte Oosterwijk en Vera Brinkman.

Een bescheiden ondersteuning wordt geleverd door boekhandel Oonk.


Opening expositie: zaterdag 23 september a.s., 15.00 (inloop vanaf 14.30)

Openingstijden galerie 'De Statenhoed':
vrijdag 15.00-17.00 uur,
zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur

Home

 


9 schrijvers, ~10 hoofdstukken, +- 140 blz., één boek:

'Hessel de IJsseljutter'

 

(Een deel uit de laatste e-mailuitwisseling tussen redacteur en schrijvers:)

"Beste streekromanciers,

De zucht van opluchting was bij mij - anderhalve kilometer verderop - hoorbaar: Joop legde de laatste hand aan Hessel. En hoe!

De plot tart elke beschrijving en alle voorspellingen kunnen de prullenbak in.

Laat je de adem benemen en duik snel in het laatste hoofdstuk om te lezen hoe het met onze donkergelokte Deventenaar afloopt.

Maar eerst wil ik me met jullie erover verbazen dat het ons is gelukt om binnen drieënhalve maand tijd met negen schrijvers een streekroman bijelkaar te schrijven. Nu wacht nog wat eindredactiewerk en het drukklaar maken van de tekst om het eerste exemplaar van Hessel de IJsseljutter op zaterdag 16 september tijdens Twello voor Taal te kunnen overhandigen."

Nieuwsgierig geworden?

Kom zaterdag 16 september naar 'Twello voor Taal' om deze presentatie live mee te maken!

Vooraf intekenen voor een of meer exemplaren kan via Henk van 't Veen: stofbril@gmail.com, die dit project coördineert.

 

(vervolg e-mail uitwisseling, gedateerd: 8 sept.)

"Beste streekromanciers,

Nagelbijtend afwachten. Hessel is inmiddels na goedkeuring van de drukproeven bij drukkerij Ipskamp in productie gegaan.

Doordat we voor het binnenwerk konden beschikken over negen prachtige illustraties van Mientje Severin en de vormgever (Eddy Lasthuis) wat broodnodige lucht in de tekst heeft gepompt, kwamen we uiteindelijk uit op een omvang van bijna 140 pagina's: je hebt iets in handen!

De cover wordt gesierd door een ontwerp van Atelier Warempel uit Zutphen, onderdeel van ZoZijn. Een jury (Joop, Peter, begeleider Luck Koning van Warempel) koos uit zes inzendingen de winnende cover (die we tot de presentatie op 16negen nog even geheim houden).

Gezien het aantal bestelde exemplaren gaat het als een speer en zijn we bijna toe aan de 2e druk.

Ipskamp heeft weliswaar beloofd desnoods 's avonds door te werken om Hessel voor 16negen op tijd klaar te krijgen... maar ik blijf nagelbijten."

Groet, Henk.

Kunst in de etalage

 

Natuurlijk heeft u het allang gezien: de gevulde etalages van de nog steeds leegstaande winkelpanden in het centrum van Twello. Afgelopen week zijn die gevuld met kunstobjecten, gemaakt door diverse kunstenaars van de Kunstkring Voorst. En inmiddels is al een vierde ingerichte etalage een feit.

In de 3e week van juni werd het project etalagekunst gestart in het centrum van Twello op initiatief van Anne-Marie Mulder. Drie etalages van een leegstaand BMO-pand werden gevuld met gevarieerde kunst. En ook de 4de etalage, naast de HEMA, is nu volledig ingericht.

"De bedoeling is dat de expositie regelmatig wordt vernieuw, zodat we het publiek in de gelegenheid stellen om nieuw werk te bekijken."

"We stoorden ons vreselijk aan die lelijke open gaten," aldus Anne-Marie. "Op initiatief van de Kunstkring hebben we contact opgenomen met de verhuurders van deze panden en BMO was de eerste die reageerde. En wie weet, volgen er meer, want er staat nog genoeg leeg."

Inmiddels zijn drie panden aan de Van Ghentstraat, Marktplein en Marktstraat door ons onderhanden genomen met een schoonmaakbeurt en ingericht met kunstobjecten. "Alleen al toen we bezig waren, waren de reacties van passerend publiek al positief.

Eigenlijk willen we met deze actie twee vliegen in één klap slaan: kunst dichter onder de mensen brengen en het winkelplezier van het publiek vergroten. Beschouw het dus maar als onze bijdrage aan de Twellose middenstand, al blijft onze 'basis' natuurlijk Galerie 'De Statenhoed' en de ateliers aan de Dorpsstraat", vult ze, grijnzend, aan.

Tegelijkertijd is dit mooie initiatief een voorbode op wat er in augustus en september in de gemeente Voorst te gebeuren staat rondom de IJsselbiënnale 2017. Het moet inderdaad gezegd dat deze club kunstenaars - overigens nog steeds ongesubsidieerd binnen deze gemeente en ongesponsord - een bewonderenswaardig aanbod biedt aan activiteiten op gebied van kunst en cultuur.

De start in augustus van het nieuwe Culturele Seizoen en de activiteiten rondom de IJsselbiënnale zijn daar maar een paar onderdelen van.

"Het gaat bruisen in de gemeente," aldus Anne-Marie, "let op mijn woorden!"


Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nlN.B.: De website van de Kunstkring wordt deze zomer verbouwd. Heimwee naar de vorige? Klik hier!

Top