Kunstkring Voorst

Home

Nieuws

Kunst in de etalage

Misschien heeft u het al gezien: de gevulde etalages van de nog steeds leegstaande winkelpanden in het centrum van Twello. Afgelopen week zijn die gevuld met kunstobjecten, gemaakt door diverse kunstenaars van de Kunstkring Voorst. En inmiddels is al een vierde ingerichte etalage een feit.

In de 3e week van juni werd het project etalagekunst gestart in het centrum van Twello op initiatief van Anne-Marie Mulder. Drie etalages van een leegstaand BMO-pand werden gevuld met gevarieerde kunst. Ook de 4de etalage, naast de HEMA, is vandaag volledig ingericht met olieverf schilderijen van Jozef Kaimana en strovlechtkunst van Annie Stuifzand.

Jozef Kaimana is een bekend kunstkringlid, maar Annie Stuifzand is sinds vorige week lid geworden van de Kunstkring, omdat ze erg gecharmeerd was van de kunst in de etalages en graag ook haar strovlechtkunstwerken aan een groot publiek wil laten zien.

"We stoorden ons vreselijk aan die lelijke open gaten," aldus Anne-Marie. "Op initiatief van de Kunstkring hebben we contact opgenomen met de verhuurders van deze panden en BMO was de eerste die reageerde. En wie weet, volgen er meer, want er staat nog genoeg leeg."

Inmiddels zijn drie panden aan de Van Ghentstraat, Marktplein en Marktstraat door ons onderhanden genomen met een schoonmaakbeurt en ingericht met kunstobjecten. "Alleen al toen we bezig waren, waren de reacties van passerend publiek al positief.

Eigenlijk willen we met deze actie twee vliegen in één klap slaan: kunst dichter onder de mensen brengen en het winkelplezier van het publiek vergroten. Beschouw het dus maar als onze bijdrage aan de Twellose middenstand, al blijft onze 'basis' natuurlijk Galerie 'De Statenhoed' en de ateliers aan de Dorpsstraat", vult ze, grijnzend, aan.

Tegelijkertijd is dit mooie initiatief een voorbode op wat er in augustus en september in de gemeente Voorst te gebeuren staat rondom de IJsselbiënnale 2017. Het moet inderdaad gezegd dat deze club kunstenaars - overigens nog steeds ongesubsidieerd binnen deze gemeente en ongesponsord - een bewonderenswaardig aanbod biedt aan activiteiten op gebied van kunst en cultuur.

De start in augustus van het nieuwe Culturele Seizoen en de activiteiten rondom de IJsselbiënnale zijn daar maar een paar onderdelen van.

"Het gaat bruisen in de gemeente," aldus Anne-Marie, "let op mijn woorden!"

 

Top