KLIMAGIE

EEN KUNSTZINNIGE KIJK OP KLIMAAT IN HET HEDEN EN DE TOEKOMST

Tuinindeling Klimagie zomer 2021

PROGRAMMA

Deze zomer staat de Kunstkring in het teken van het klimaat met een mooi PROGRAMMA KLIMAGIE  Een evenement dat bezoekers en deelnemers bewust maakt van de magie van het klimaat. Daarnaast belooft het een ieder een magische belevenis, zowel binnen als buiten de Statenhoed. Bent u ook zo bezorgd over het klimaat? U bent niet de enige. Daarom is het doel kritische kunst te maken. Kunst die bezoekers en makers bewust maakt van de magie van het klimaat. Er is straks een binnen- en buitenbelevenis. Maar om zover te komen, moet er nog wel wat gebeuren. Daar vragen we ieders hulp bij.

ACTIVITEITEN VOORAF EN TIJDENS KLIMAGIE

 

 

 

 

 

Zo zullen we op kunstzinnige wijze straks op het buitenterrein ‘’de rotzooiboot’’ zien stranden. De boot loopt vast in allerlei zaken en wij als mens zijn daar onderdeel van. Het scheepje is omringd met spiegels, dus…Laten we zelf ook een in die spiegels kijken.

Maar even verderop ligt de toekomstboot met de neus naar galerie. Rondom die boot zwemmen vissen, gemaakt door iedereen die mee wil doen. Dit zijn de wensvissen in onze Klimagie. Ze zwemmen mee naar de toekomst. En iedere maker  heeft daar zijn eigen klimaatwens op geschreven.
Ook zal er nog een groot collectief buitenschilderij gemaakt worden van 4,5 x 0,6 m door de donderdagkunstenaars. Zij zullen al schilderend op weg gaan naar de toekomst. Deze kunstzinnige tijdlijn langs de kant van de weg, gaat bezoekers uitnodigen om ook binnen in de galerie te komen kijken naar onze andere klimatologische toekomstbeelden.

DE TOEKOMSTBOOT BOUWEN

Maar de toekomstboot staat symbool voor wat we willen behouden, meenemen naar de toekomst. Misschien gaat er toch nog rotzooi mee (die hopelijk een metamorfose ondergaat) naar de toekomst. De toekomstboot ligt met de neus naar de galerie. De boot bouwen we op met een skelet van schapengaas en melkpakken, waarbij de binnenkant van het pak naar buiten toe gericht is. De boot wordt wit geverfd. De vissen en andere (wens-) dieren/planten mogen kleurrijk zijn.  Om de beplanting in de tuin te ontzien zetten we alles zoveel mogelijk op  “pootjes”. Vanaf eind maart staat een ontwerp op schaal in de galerie. Dus vanaf nu kun je je melkpakken bewaren en schoonmaken, open snijden/vouwen, we hebben er nogal wat nodig.

DEELNEMEN

 

 

Rondom deze boot zwemmen wensvissen. Ze zijn gemaakt door iedereen die dat wil (Kunstkringdeelnemers en andere belangstellenden) . Hierop staat de klimaatwens van de maker voor de toekomst . Deze vissen zwemmen met hun wensen mee naar de toekomst.

Wat willen we meenemen naar de toekomst, wat komt er in de boot? Wat schilderen we op het zeil en/of de boot? Wil je hier aan deelnemen? Of aan een van de andere leuke maakprojecten? Meld je aan bij Sjaak Crezee.

Vissen maken? Fantasie wezens maken? Zie ook de beschrijving onder Klimagie op pagina Nieuws.

Vanaf 7 juli kan iedereen binnen lopen in het open atelier. Onze galerie is voor de makers en de klussers, maar ook voor de ideeën-brengers en Handige Harry's omgebouwd tot werkplaats waar iedereen aan kan schuiven. Op 23 juli moeten de kunstwerken af zijn, want dan begint het grote inrichten!!!!

DE ROTZOOIBOOT BOUWEN

De rotzooiboot bouwen we op met een frame van houten staken/takken (deels) bedekt met karton. Om deze boot heen komen bv allerlei pakketjes te liggen die mensen inbrengen als “achter ons laten”. B.v. we laten grijs/zwarte vissen rondzwemmen met teksten als “eigen auto weg” “ discriminatie” enz. Teksten worden ingebracht door deelnemende kunstenaars, bewoners, enz. Vissen happen naar lucht, staan op stokken die in de grond gestoken worden. Ook hier geldt: o de beplanting in de tuin te ontzien zetten we alles zoveel mogelijk op  “pootjes”. Vanaf eind maart staat een ontwerp op schaal in de galerie. Achter, in en rondom deze boot wandjes met (gebroken) spiegels. De kijker ziet zichzelf in de spiegel en is onderdeel van het geheel. Wat doe je? Deelnemen aan het maken? Meld je aan bij Sjaak Crezee.

BINNEN ACTIVITEITEN

 

Verder is binnen in onze Galerie De Statenhoed de expositie waar onze kunstenaarsleden de toekomst uitbeelden. Hoe denken zij dat die er uit ziet? Hoe is het landschap? Hoe zullen wij wonen? Wat willen wij? De expositie is aangevuld met van alles. Zo staan op de vensterbank bijvoorbeeld de wenspoppen die door de jeugd uit de gemeente Voorst en omgeving gemaakt worden. Ook zijn er workshops waaraan je kunt deelnemen. Deze variëren van gedichten schrijven tot zelf klimaatverantwoorde verf maken. Zie hiervoor het tijdschema op webpagina Nieuws onder kopje Klimagie.

MAATSCHAPPELIJK CULTUREEL PROJECT

Samenvattend is Klimagie een mooi maatschappelijk en kunstzinnig project waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Dit alles realiseren we met onze deelnemende kunstenaars, vrienden en inwoners van de gemeente Voorst en omgeving. Inwoners zullen verrast zijn hoe leuk de projecten zijn. Vooral de aanloop er naar toe is voor mensen interessant. Met hulp van de Kunstkring (thuis en/of buiten bij de Kunstkring) een kunstwerk maken dat van de zomer op de expositie staat. Zelf uitdrukking geven aan wat je wilt dat er aan het omgaan met omgeving verandert. En de Kunstkring is continu bezig met aansluiting en verbinding vinden. Zo zijn we ook al officieel deelnemer van een groot evenement als de IJssel Biënnale. Dus van het Nu met vervuiling gaan we op weg naar een Toekomstbeeld zoals de kunstenaars van de Kunstkring en inwoners in de omgeving dat graag zien.