Laatste nieuws

GALERIE DE STATENHOED MAG NOG NIET OPEN IN WEEKEND VAN 7,8 EN 9 MEI! 

In tegenstelling tot de eerdere aankondiging, mag Galerie ‘De Statenhoed’ nog niet open volgens Gemeente Voorst op vrijdagmiddag 7 mei. Door een andere interpretatie van de term Galerie vindt het Coronaloket dat De Statenhoed nog niet open mag voor de bezoeker. Helaas moet u nog even geduld oefenen voordat u weer kan komen genieten van de (meestal te koop aangeboden) kunstwerken in de actuele groepsexpositie. Onze ateliers (het beeldhouw- en schildersatelier) zijn zeer beperkt toegankelijk onder strikte voorwaarden. We houden u op de hoogte.

KLIMAGIE

Onze plannen met KLIMAGIE gaan door. We zijn officieel onderdeel van het activiteitenprogramma van de IJSSEL BIENNALE in Deventer. De IJ-B ondersteunt ons project met een financiële bijdrage en ook de gemeente Voorst ondersteunt ons project financieel. Kortom, ondanks alle beperkingen van Covid-19 kunnen we toch verder. Bekijk het introductiefilmpje met Sjaak Crezee. We gaan met elkaar van KLIMAGIE een gezellige, creatieve en feestelijke happening maken. Klik hier voor de data en het schema met alle activiteiten, data enz. Kunstenaars en inwoners van Voorst maken samen alle onderdelen die de KLIMAGIE gaan weergeven! Voor inhoudelijke informatie over dit kunstzinnige project klik op MAGIE VAN HET KLIMAAT. Het belooft een verbindende en magische belevenis te worden.  Doet u mee?

WENSVISSEN

Een onderdeel van het programma is de toekomstboot als symbool voor wat we willen behouden en meenemen naar de toekomst. De toekomstboot ligt met de neus naar de galerie. Rondom deze boot zwemmen de wensvissen. Ze zijn straks gemaakt door Kunstkringleden en iedereen, die daar zin in heeft. Elke vis bevat een wens voor de toekomst. Als alle leden (70x) en vrienden (40x) een vis maken/beschilderen en een wens erop schrijven dan hebben we straks minimaal 100 wensvissen rondom de toekomstboot zwemmen. Dat zou fantastisch zijn. Je kunt zelf een vis maken, beschilderen of bewerken. Het mag ook een wat grotere vis of een vliegende vis zijn, die we in de bomen hangen. Heb je liever een kant en klare uitgezaagde vis, die alleen beschilderd hoeft te worden? Dat kan ook. Even melden via Sjaak Crezee. Theo Krijnen heeft al een aantal sjablonen klaar liggen. Je kunt ook wensen aangeven. De vissen mogen natuurlijk ook van ander materiaal gemaakt worden:  stof, draadstaal, papier-maché, enz. Wel eens van een drakenvis gehoord? Laat je fantasie er maar op los. Vragen? Suggesties? Aarzel niet en mail Sjaak .

 

 

wensvis in de sneeuw

Wensvissen in de sneeuw

KUNSTKRING WERKT SAMEN MET LIONS

Zestien van onze deelnemers hebben enthousiast gereageerd op een gezamenlijk initiatief van de Lions Voorst en de Kunstkring om werk te exposeren. Dit gebeurt in 8 zorginstellingen in Voorst. Het is een liefdevol gebaar naar de bewoners in deze Coronatijd. Zij kunnen t.z.t. 2 maanden van deze mini-exposities gaan genieten. In de centrale hallen en gangen van de zorginstellingen stellen wij de werken zodanig op dat zowel bewoners als personeel er veel plezier aan kunnen beleven.

DEELNEMERS

De 8 zorginstellingen die gaan deelnemen zijn:  Grotenhuis Twello,  Martinushof Twello, Martha Flora Twello, Huize September Twello,  Zonneburg Voorst,  Zonneburg Empe,  Casa Bonita Twello,  Benring Voorst.

De zestien deelnemende kunstenaars zijn: 1 Kitty Taverne (schilderen), 2 Rose Mary IJssennagger (grafiek, schilderen, beeldhouwen), 3 Hanny Jansen (schilderen), 4 Erna Guntjes (keramiek), 5 Harm Groen (fotografie, beeldhouwen), 6 Wiljan Berends (schilderen),  7 Margreth Wind (schilderen), 8 Trees Krijnen (schilderen, schrijven), 9 Ingrid Bunnik (houtbewerken), 10 Anne-Marie Mulder (mozaïek), 11 Joop de Leeuw (fotografie, schrijven), 12 Willy Hoogstraten (keramiek, beeldhouwen), 13 Mientje Severin (schilderen, beeldhouwen, schrijven), 14 Ton Kock (schilderen, schrijven), 15 Ariadne Leefoge (schilderen), 16 Adrien Jancsek (schilderen, beeldhouwen).

Bij elk werk plaatsen de kunstenaars een toelichtend tekstje. Het mag ook een gedicht zijn, zoals we dat  in onze bundel Verwondering hebben gedaan.

ORGANISATIE

De logistieke operatie wordt in deze tijd van Covid-19 een uitdaging. De voorbereiding is in volle gang. De Lions club heeft per instelling een accountmanager beschikbaar. Onze secretaris Mientje Severin organiseert de verdeling van onze 16 deelnemers over de 8 zorginstellingen. Bij het inhangen en ophalen van werk zal er zoveel mogelijk één op één worden gewerkt: dus rechtstreeks ‘corona-proef’ contact tussen onze deelnemers en de betreffende accountmanager van de Lions-club. Waar nodig zorgt de Lions club voor het vervoer van werken. De definitieve begindatum van deze 8 exposities moet nog worden vastgesteld.  Deze is afhankelijk van het verloop van de logistieke operatie.

De samenwerking stoelt op het initiatief van de Lions Voorst om de komende 3 jaar iedere twee maanden een andere actie op touw te zetten waarmee alle zorginstellingen van de gemeente Voorst ondersteuning krijgen in de brede zin van het woord. Aan het verzoek om mee óók ’n keer mee te doen heeft de Kunstkring graag gehoor gegeven.

Huize Wonen bij September - Twello

Huize Zonneburg-Empe

WEEK VAN DE POEZIE – KUNSTKRING VOORST DICHT SAMEN

Verlangt u ook weer zo naar SAMEN? U bent niet de enige en een aantal van onze deelnemers en belangstellenden heeft op ons verzoek daarover geschreven in de poëzieweek van 28 januari t/m 3 februari. Inwoners van Twello, maar ook Voorst en omgeving en zelfs daar buiten zijn dol op gedichten schrijven. De meeste inzendingen staan inmiddels op onze Facebooksite.

De onafhankelijke jury had er een hele klus aan. Alle gedichten waren de moeite waard, maar volgens de jury sprongen er 3 uit. Van alle inzendingen is er door de onafhankelijke jury gekozen voor drie winnaars. Op de 1plaats Fredde Forch, op 2e Roos Deege en op de 3e plaats Fred Bruce. Deze inzendingen zijn evenals alle prachtige inzendingen te lezen op de Facebooksite van Kunstkring Voorst De gefilmde voordrachten van Fredde Forch, Roos Deege en Fred Bruce zijn te zien als u op elk van hun namen klikt.

In een later stadium verschijnt er een E-book op onze website met de titel SAMEN waarin al deze mooie gedichten verzameld zijn en waar de dichters kosteloos en belangeloos aan meedoen. Hiermee steunen ze de activiteiten van de Kunstkring.

 

 

Fredde Forch

Fred Bruce

 

Roos Deege

 

 

KINDERKUNSTPROJECT

Zo’n 14 schilderijen en tekeningen van schooljeugd tussen 6 en 13 jaar zijn inmiddels tentoongesteld in de etalage van de galerie. In december is de Kunstkring Voorst gestart met een kunstproject voor de schooljeugd. Het thema is: wat maakt jou blij in het nieuwe jaar? Publiek kan sinds kort na een wandeling in de buurt in de etalage van de galerie deze prachtige werkjes bewonderen.

Na de lockdown hopen we iedereen live te laten genieten met een bezoek aan de galerie. Deze kinderkunst expositie zal dan direct gehouden worden in het eerste open weekend en dat erop volgend. Door de onzekerheid over de Covid19-maatregelen is de expositie helaas vertraagd.   De deelnemertjes ontvangen na afloop een officieel certificaat van deelname en een fijne verrassing van initiatiefnemer Trees Krijnen!

Kinderkunst in etalage van de De Statenhoed

 

etalage Statenhoed

Kinderkunst in de etalage van galerie De Statenhoed