Zomerkunst Voorst 2024

In de maand juli biedt de kunstkring onderstaande workshops aan.
(Verderop vindt u informatie over de expositie voor en door iedereen.)

Belangrijk om te weten:
Alle workshops kosten € 7,50 per deelnemer.
Je kunt je aanmelden op onze website via de ticketlink
https://www.ticketkantoor.nl/shop/Zomerkunst2024

Je kunt dan een ticket kopen voor de workshop waaraan je wil deelnemen.
Zodra het maximum aantal deelnemers voor een workshop is bereikt, zal de
ticketservice dit aangeven en geen tickets meer verkopen voor de betreffende workshop. Dus ben er snel bij!

Welke workshops zijn er in de maand juli?

Vrijdag 12 juli 09.30 – 11.30u Unieke sieraden maken

Deze workshop voor volwassenen wordt gegeven door sieradenontwerpster Joke Herkert. De deelnemers gaan aan de slag om colliers of armbanden te maken met diverse soorten kralen, zoals glaskralen en acryl kralen. Na de workshop gaan ze met een uniek sieraad naar huis.
Max. 6 deelnemers

Vrijdag 12 juli 13.30 -16.00u Maak een mini beeldhouwwerk
In deze workshop ga je aan de slag met een klein stuk steen. Beeldhouwster Ingrid Bunnik laat je ervaren hoe het is om vanuit steen een beeldje te maken. Gereedschap en materiaal is aanwezig. Met vijlen en schuren wordt jouw steen een juweeltje! Max. 8 deelnemers

Vrijdag 12 juli 09.30 – 11.30 Portrettekenen voor volwassenen
Kunstenares Mientje Severin leert je hoe je iemands portret kunt tekenen.
Hoe je moet kijken naar verhoudingen en vormen, naar vlakken en lijnen. Er is een model. Je werkt met houtskool. Voor materiaal wordt gezorgd.
Max. aantal deelnemers 6

Dinsdag 16 juli 09.30 – 11.30u Kinderen tekenen elkaar
Onder leiding van kunstenares Mientje Severin gaan kinderen tussen 10 en 14 jaar leren hoe ze elkaars gezicht kunnen tekenen. Ze werken met houtskool.
Ze gaan heel goed kijken: hoe ziet het gezicht van mijn overbuur eruit? Voor materiaal wordt gezorgd. Maximum aantal deelnemers: 8

Dinsdag 16 juli 09.30 – 11.30u Kinderworkshop Mozaïek – deel 1
Kunstenares Anne-Marie Mulder leert de deelnemertjes van 6 t/m 12 jaar hoe je kunt mozaïeken met glitters, kralen, schelpjes en nog veel meer op een houten ondergrond.
Ze gebruiken hun fantasie en verfraaien met hun creatie een houten hart, klomp of huisje. Aan het begin van de workshop kiezen ze de ondergrond waarmee ze gaan werken.
Minimaal 3, max 8 deelnemers

Dinsdag 16 juli – 13.30 – 16.00 u De vrolijke verteltocht
Doe je mee aan deze vrolijke schrijfworkshop dan maak je onder begeleiding van kunstenares en oud-docent Nederlands Mientje Severin een wandeling door ‘t park naast het gebouw van de Kunstkring. Onderweg kies je iets uit dat je ziet: bijv. een voorwerp, een boom, een bank of iets heel anders. Je stelt je voor dat je dat ding bent. Waar dien je voor? Wat heb je meegemaakt? Wat vind je leuk en wat niet leuk? Schrijf dat op in een korte tekst. Die maak je vast aan het door jou gekozen ding. Daarna wandelen we erlangs met de groep en lezen elkaar voor. We luisteren naar verrassende teksten! Voor schrijfmateriaal wordt gezorgd. Maximum aantal deelnemers: 10

Woensdag 17 juli 9.30 – 11.30u Van stempel naar kunstwerk
Een workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Onder leiding van kunstenares Rose-Mary IJssennagger leren ze zelf stempels te maken. Met die stempels en verf maken ze een prachtig kunstwerk op papier. Wacht niet te lang met aanmelden, want er is beperkt plek! Maximum aantal deelnemers: 10

Woensdag 17 juli – 09.30 – 11.30 Kom fantaseren met klei!
Ben je tussen 4 en 12 jaar oud en houd je van knutselen? Kom dan eens lekker mee fantaseren met klei. Maak je eigen draak of monster of rare snoeshaan.
Je gaat die ook nog kleuren. En als ie helemaal klaar is wordt ie gebakken in een kleioven. Het duurt dan ongeveer twee weken voordat je hem op kunt halen. Je wordt begeleid door keramiste Erna Gruntjes.
Max.aantal deelnemers: 8

Woensdag 17 juli 09.30 – 12.00u – Verrassende foto’s maken met je mobiel
Een fotografieworkshop door fotograaf Els Tijssen en kunstenaar Ingrid Bunnik voor jongeren tussen 10 en 14 jaar. Je krijgt tips en leert hoe je de beste foto’s maakt. Je gaat op een andere manier kijken. En je leert ook hoe je foto’s nog mooier kunt maken met een paar ‘coole’ bewerkingstrucs. Je leert je fantasie te gebruiken waardoor unieke foto’s ontstaan.
Max. 7 deelnemers

Woensdag 17 juli – 13.30 -15.00 u Ontdek je stem, vals zingen mag
In deze workshop ga je onder leiding van musicus en zanger Ton Kock de muzikale regels overtreden, en volop ervaren hoe heerlijk, bevrijdend en veilig het kan zijn om te experimenteren met je stem. Je maalt niet om ‘goed zingen’ of ‘fout zingen’. En je gaat naar huis met een gevoel van “Heerlijk, ik wist niet dat ik dit kon!” Minimaal 4, max. 12 deelnemers

Donderdag 18 juli 09.30 – 12.00 Beelden maken van papier-maché
Voor alle leeftijden. Onder leiding van kunstenaar Jolande Stok ga je een (fantasie)dier maken. Aan de hand van bijv. een foto maak je met proppen papier en tape een basisvorm van je dier. Je krijgt tips hoe je die vorm verder opbouwt met papier-maché, ofwel papier met lijm. Je maakt vormen zoals ogen en oren. Tenslotte beplak je het dier met gekleurd en/of wit papier. De beelden blijven op de Kunstkring om te drogen. Het kunstzinnige resultaat zal te zien zijn in de augustus-expositie Zomerkunst 2024. Max. aantal deelnemers 8.

Donderdag 18 juli 09.30 – 12.00 u Kinderworkshop Mozaïek – deel 2
Deze workshop vraagt van de deelnemertjes van 5 t/m 10 jaar iets meer precisiewerk.
Kunstenares Anne-Marie Mulder heeft daarom hierbij ondersteuning van Rietje Beunk.
De kinderen gaan de rand van een fotolijst met een afmeting van 18 x 23 cm ‘pimpen’ met mini-mozaïek. Maar ook andere klein materiaal zoals kraaltjes, glitters en schelpjes is te gebruiken. En hopelijk is er nog tijd om de gemozaïekte fotolijst te vullen met een eigen gedicht of tekening! Materiaal is aanwezig. Minimaal 3, max 8 deelnemers.

Donderdag 18 juli – 13.30 – 16.00u Elfjes schrijven
Kunstenares Ingrid Bunnik gaat met kinderen van 6 tot 12 jaar aan de slag met het leren schrijven van elfjes. Dat is een niet rijmend gedichtje met 11 woorden die samen aan het gedicht een verrassende inhoud geven. Ze maken meerdere fijne gedichtjes die op een mooie kaart gezet worden. Max. aantal deelnemers: 8

Donderdag 18 juli – 19.30 – 21.30u Jouw gedicht wordt gezongen
Wil je graag leren hóe je een mooi gedicht kunt maken? En vind je het nóg leuker als dat gedicht op muziek wordt gezet en gezongen? Dichter en verhalenschrijver Ton Kock maakt je vertrouwd met verschillende werkvormen die je helpen om mooie teksten op papier te zetten. Neem pen en papier of je tablet mee zodat je vrijuit aan de slag kunt gaan. Alle gedichten worden op zaterdag 24 augustus muzikaal gepresenteerd tijdens een muziek-poëzie avond in galerie De Statenhoed door een zangeres met pianobegeleiding.
Max aantal deelnemers: 10

Vrijdag 19 juli – 09.30 – 11.30u Sieraden maken voor (groot)ouder met kind
Grootouders of ouders met kind kunnen samen deelnemen aan deze worlshop. Ze gaan aan de slag met diverse soorten kralen om colliers of armbandjes te maken. Workshop-leider Joke Herkert enthousiasmeert hen om hun creativiteit te gebruiken, waardoor ze met een uniek sieraad naar huis gaan. Ze werken met glaskralen en acryl kralen.
Max. aantal deelnemers : 6 duo’s

Vrijdag 19 juli 13.30 – 16.00u Maak samen met je (klein)kind een leporello
Hoe leuk is het om als (groot)ouder samen met je (klein)kind een kunstboekje
te maken waarin je herinneringen, bijv. uitjes, vakanties of logeerpartijtjes
kunt delen. De leporello heeft een vaste vorm, maar de inhoud kan van alles
zijn. Deelnemers kunnen onder leiding van kunstenares Rose-Mary IJssennagger aan de slag met verf, sjablonen, stempels, papier, foto’s, touwtjes en zelfs met natuurlijke materialen. Laat je inspireren door je (klein)kind en ga samen op avontuur. Max. aantal deelnemers: 8 duo’s

Eigen expositie voor deelnemende kinderen

Alle kinderen die aan een van bovenstaande workshops deelnemen, worden dan uitgenodigd om mee
te doen met een eigen expositie in onze galerie De Statenhoed. De expositie van hun werken zal
feestelijk worden geopend op vrijdag 26 juli en duurt tot en met zondag 4 augustus met een –
wederom feestelijke – afsluiting.
De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag steeds van 14.00 tot 17.00 uur.

Zomerexpositie “Verrassend Veelzijdig Voorst”
(9 augustus t/m 8 september 2024)

Iedereen, vanaf 16 jaar, uit de gemeente Voorst e.o. kan gratis meedoen met deze expositie die de Kunstkring Voorst organiseert als onderdeel van Zomerkunst Voorst 2024. Het maakt niet uit of je wel dan niet lid bent van de Kunstkring. Ook niet of je amateur of professional bent. Alle vormen van beeldende kunst zijn welkom zoals schilderen, tekenen, fotografie, gemengde technieken, textiel, keramiek, glas, enz. Vanzelfsprekend is de eis dat je het werk echt zelf hebt gemaakt. Je kunt met 1 werk meedoen voor de binnenexpositie in de galerie de Statenhoed (Dorpsstraat 11a te Twello). In totaal is daar ruimte om 35 platte werken (max 80×80 cm) op te hangen en om 10 3D-werken te plaatsen. Dus wees er op tijd bij, want vol=vol.
Naast de galerie aan de Dorpsstraat ligt het plantsoen waar de buitenexpositie plaats vindt. Voor de buitenexpositie kan je klein en groot werk inleveren.
Wil je hiervoor meer dan 1 werk inbrengen, dan eerst overleg i.v.m. de beschikbare ruimte.
Het werk dat je inbrengt is niet verzekerd door de Kunstkring. Je zult dit zo nodig zelf moeten regelen.
Voor zowel de binnen- als buitenexpositie kun je jouw werk ook te koop aanbieden. Ben je geen lid van de Kunstkring, dan betaal je bij verkoop 25% afdracht. De afdracht voor leden is 15%.

Doe mee en meld je aan via:
zomerkunst.groepsexpo@kunstkringvoorst.nl

We willen het volgende weten:
1. Is het 2D of 3D
2. Afmetingen van je werk
3. Eventuele verkoopprijs
4. Een foto van je werk
5. Is het een werk voor de binnen of buiten expositie
6. Naam, adresgegevens en telefoonnr

Belangrijke data:

  • maandag 29 juli, sluitingsdag aanmelding
    – dinsdag 6 augustus, inleveren werk
    – zaterdag 10 augustus, opening
    – zondag 8 september, laatste dag
    – maandag 9 september, ophalen werk